Een 10!

‘Ik had maar liefst vier tienen in de evaluatie’, vertelt Marieke van Zutphen, mediacoach en een oud-klant van me.

Ze vond het altijd heel lastig om te presenteren. Maar ze deed het wel. En iedere keer leerde ze weer bij, maar nu had ze het licht gezien met 72 plaatjes.

Natuurlijk ben ik superblij dat ‘mijn’ klant tienen krijgt. Daarom schrijf ik er ook over (…). Maar het leukst was Mariekes inzicht. Ze had het idee van sheets met tekst helemaal losgelaten en had alleen maar foto’s en afbeeldingen laten zien.  Maar liefst 72! Erg gewaagd, maar nu voelde ze zich vrij om te vertellen wat ze wilde: hoe ga je om met kinderen die veel uren per dag besteden aan gamen. Ze liet de ouders zien: dit komen ze tegen op internet. Soms met 4 foto’s in een halve minuut.

Ondanks TedX en de populariteit van speech-boekjes staat het geven van een presentatie voor veel mensen gelijk aan sheets met tekst, liefst in Powerpoint. Verschrikkelijk. Want je publiek gaat jouw teksten lezen, en kijkt niet meer naar jou, en zelf denk je in je zenuwen: wat bedoelde ik ook alweer met dat verhaal over erfbelastingen.

Wat past bij jou?

Het is vaak een automatisme om met tekst te werken. Maar kun je daar wel mee overweg? Ik raak altijd de draad van mijn verhaal kwijt als ik mijn sheets moet volgen. (En natuurlijk moeten de sheets míj volgen…) Dus eigenlijk vraag ik ook mijn klanten: wat is je boodschap en hoe ga je die vertellen? Wat past bij jou?

Marieke durfde te experimenteren: ze gebruikt beelden – heel veel zelfs –  die háár verhaal ondersteunen. Haar verhaal is misschien iedere keer iets anders, maar de plaatjes helpen haar herinneren aan wat ze in ieder geval wil vertellen: haar boodschap met voorbeelden erbij. Bovendien: het publiek blijft nieuwsgierig naar het verhaal achter de foto.

72 of één

En dus nogmaals de vraag aan jou: hoe vertel jij jouw verhaal op een manier die bij je past? Het kan met veel foto’s, film, of maar ook met één plaatje of toch…woord. Misschien een mooie beginvraag als je een presentatie voorbereidt.

Reacties zijn gesloten.