Creatief met podcast

‘Dat is het kenmerk van een ondernemer: je bent creatief.’Aike Borghuis heeft haar eigen bedrijf. Ze coacht en traint ‘oudste dochters’, en begeleidt ze bij hun werk. Ik interview haar voor mijn podcast ‘ Carin Spreekt met…’ In die podcast vraag ik mensen hoe ze het doen. Hoe leven ze hun leven en werk? En waarin schuilt hun vakman/vrouwschap?

Ja, als ondernemer ben je creatief. Wie had ooit gedacht, dat mijn eerste baan me zo ver zou brengen? In 1995 begon ik – ik kon het nog nauwelijks geloven – als journalist op de Nederlandse redactie van Radio Nederland Wereldomroep. Het was mijn eerste, en tegelijkertijd een droombaan. Ik leerde het radiovak. Bereidde onderwerpen voor, deed eindredactie, regisseerde uitzendingen en ging zelf op pad als verslaggever en af en toe zat ik achter de microfoon in de studio. 

Maar internet kwam, en de Wereldomroep was niet meer van deze tijd. Wie luisterde überhaupt nog naar de (…) radio? 

In 2006 begon ik mijn eigen bedrijf: ging gesprekken leiden, mensen trainen in spreken en ja…ook sprak ik van tijd tot tijd filmpjes in. Allemaal in lijn met mijn verleden bij de omroep. 

En toen was het 2020 en kwam er dat virus en al die maatregelen. Alle voorzittersklussen vielen uit. Collega’s gingen direct online aan de slag. Ik wist het even niet. En begon samen met een collega een schrijfproject, waarin mensen briefwisselingen met elkaar starten. Ze schrijven elkaar over hun gewenste samenleving van de toekomst, en over nu. Een prachtig project, maar ik wilde ook weer met mijn vak bezig zijn.

Radio, interviewen, gesprekken voeren, luisteren. Ik kan het goed. En wat luister ik zelf graag naar podcasts. Vooral naar lange gesprekken. Vaak vraag ik me dan af: hoe doen die geïnterviewden dat? Hoe schrijven ze dat boek? Hoe houden ze de winkel draaiend? Of hoe leven zij volgens hun hart? Van de buitenkant ziet het er zo gemakkelijk en soepel uit, maar is dat ook zo? 

En daarover gaat dus nu die podcast. Aike is de eerste die ik interviewde. En er volgen er meer. Half december gaat de podcast live. Dus nog even geduld. Maar hier alvast een voorproefje van Aike. Hoe zij het doet….

Reacties zijn gesloten.