Wijn-etiquette

Een eenvoudige vraag, en het antwoord is eigenlijk al even simpel.

 

‘Carin, heb je gezien hoe onze koning en koningin hun glas vasthouden?’ Ieder staats- of ander bezoek komt het het onderwerp wel terug. En ja, ik zag ze toosten in Canada, op de aloude bekende manier. Waarschijnlijk heeft Willem-Alexander het van zijn moeder geleerd. Die hield haar glas ook vaak bij de kelk vast.

Maar hoe hoort het?

Een glas wijn pak je vast bij de steel. Dan kun je de wijn goed bekijken, het laten walsen voor de geur, en uiteindelijk staat het (jou) ook nog eleganter. Doe je dat niet dan krijg je vingers op je glas en zie je niet meer de mooie heldergele, licht groene of rozerode kleur.

Schone handen

Bovendien is het gewoon vies om het bij de rand vast te pakken. Op je handen zitten immers veel bacteriën en die breng je zo rechtstreeks naar je mond. Niet doen dus.

Het verhaal gaat dat juist daarom adelijke lieden hun glas wél bij de kelk vasthielden. Omdat hun handen immers schoon waren, en dat lieten ze zo zien.

Goddelijke drank

Maar ook al zijn je handen nog zo’n schoon, en wil je dat ook graag laten zien, na een tijdje is je glas gewoon vies. En dat is toch jammer voor dat goddelijke vocht.

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.