Bij presenteren gaat het om meer dan praten alleen. Rust nemen is misschien wel belangrijker, in je woorden en in je gebaren. Durf af en toe eens stil te zijn.
Laatst sprak ik met iemand over het tango dansen. ‘De kern’ , zei deze geoefende danser, ‘ is rust. Rust in je houding, rust in je lijf. Je moet niet te veel willen. Laat je met aandacht meevoeren.’ Zo gauw je denkt: ik ga dansen, dan ga je juist niet dansen. Want dansen gaat vanzelf. Als je geconcentreerd bent. En zo is het ook met spreken.
We denken dat we bij een presentatie maar moeten blijven praten. Want, ja, het is een presentatie, een ouderwetse spreek-beurt. Maar als je aan één stuk doorpraat, dan volgt je publiek je niet meer. Het krijgt namelijk niet de kans om na te denken over het gezegde. Misschien heb je zelf ook wel eens ervaren dat je nerveus wordt van een nerveuze spreker. Wat is het fijn als iemand de rust neemt om jou na te laten denken of lachen. Om je weer op adem te laten komen.
Rust zit hem in twee dingen: in de gebaren die je gebruikt en de manier waarop je je stem gebruikt. Gebaren ondersteunen je stem, maar kunnen ook afleiden. Dan kijkt je publiek alleen naar je zwaaiende armen en hoort niet wat je zegt. Laatst deed ik een experiment met mijn cursisten. Eerst moesten ze met heel veel gebaren spreken, daarna waren ze alleen op hun stem aangewezen. Unaniem zeiden ze dat bij de tweede oefening het verhaal krachtiger overkwam. Nu ging de aandacht naar wat verteld werd.
Met je stem kun je al ontzettend variëren, daar heb je je gebaren niet eens voor nodig. Maar vaak heb je de neiging om snel te praten. Hoe sneller je spreekt, hoe eerder je presentatie immers klaar is. Maar volgt je publiek je nog? Komt je boodschap over? Net als bij dans of muziek zit er een ritme in je verhaal. Het gaat snel, langzaam, en dan is er een tel rust. Rust om op adem te komen of juist stilte om spanning op te roepen.
Rust in een presentatie is een voorwaarde voor succes. Pas dan kan je luisteraar, net als die danser, zich mee laten voeren. En dan ga jij als spreker, echt praten, vertellen.