Spreken is stáán

dansers

Let jij op je houding als je een presentatie geeft? Misschien in het begin, maar in het heetst van de strijd van je verhaal waarschijnlijk niet meer. Eigenlijk zou je je altijd weer van je houding bewust moeten zijn. Want goed staan is goed spreken.

Jaren geleden werkte ik een paar maanden bij een radiostation in de buurt van Berlijn. Waar ik gewend was in een studio, aan een tafel, te zítten, stonden de presentatoren daar. Net zoals je nu bijvoorbeeld ook in het NOSJournaal ziet. Toen was dat nog nieuw. De presentatoren stonden omdat je dan beter ademt, en je lichaam niet blokkeert. Alles stroomt.

Bij het houden van een presentatie sta je meestal al. Maar dat is vaak meteen ook zo lastig. Want hoe blijf je staan (en val je niet om), hoe neem je je ruimte in? En al die mensen die naar je kijken…Wat je juist moet doen, is wat je eigenlijk niet wilt: jezelf groot maken. Dus niet wegkruipen, maar jezelf laten zien. Met je mooie kleren aan en je goede houding.

Ik put veel inspiratie en leerstof uit de tango. Ook daar begint alles bij goed staan. Je bovenlichaam opstrekken, schouders ontspannen, hoofd recht en dan toch je voeten aan de grond houden. Tegelijk alert en ontspannen zijn. Misschien wel het moeilijkste wat er is, en waar je iedere les weer mee begint. Maar pas dan leg je de basis om lekker te dansen.

En dus ook bij presenteren, o zo belangrijk. Ach, we denken dat het erom gaat dat je een goed verhaal hebt. Maar het gaat erom een goed verhaal te houden. En er dus te stáán.

Reacties zijn gesloten.