Sta jij in je as?

In je as staan. In mijn tangolessen is het een basisprincipe dat steeds weer terugkeert. Maar ook in mijn dagelijkse leven draait het om ‘in mijn as’ staan. Misschien herken jij het ook.

Connectie

Wat is dat dan, ‘in je as staan’? Dat je op je eigen benen kunt staan, goed geaard bent, dat je je partner kunt laten voelen waar jij op dat moment staat. Dat is de tango. Waarom je dat doet: als je in je as staat, kun je connectie maken met je partner. Je stemt af: wie ben jij, wie ben ik en dan kun je samen dansen. Als ik op mijn partner hang, komen we beiden niet vooruit.

Voorzitter

En hoe zit dat dan in het dagelijks leven? Als ik voorzitter ben, probeer ik ook goed in mijn as te staan. Zodat mijn publiek weet, wie daar staat en waar ik voor sta: onafhankelijkheid. Dan kan ik daarna connectie maken. Of als ik iemand train voor een presentatie: dan is het ook belangrijk dat zij laat zien wie ze is. Of waar hij staat en dat hij geen kopie van een ander is.

Uitzendwerk

Maar ook veel praktischer en veel directer raakt het mijn werkende leven. Onlangs had ik een probleem met een klant. Het was een leuke opdracht. Maar hij wilde dat ik dat via een uitzendbureau voor hen ging doen. Ik vond dat een diskwalificatie van mijn werk als zelfstandig ondernemer. Ik weigerde. Dat maakte de zaak niet gemakkelijker. Na lang over en weer –gepraat, konden we het uiteindelijk op een andere manier regelen.

Moeilijk?

Anderen zeggen misschien: doe niet zo moeilijk. Maar hier lag voor mij een grens. Hier sta ik in mijn as. Het maakt mij weer bewust van wie ik ben. En ik weet: alleen vanuit je as, maak je connectie.

En jij?

Hoe doe jij dat? Wanneer sta jij in je as? Laat het me weten!

Reacties zijn gesloten.